Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Ανασκόπηση του έργου και των προτεραιοτήτων του ΚΟΑΠ Συνέντευξη με τον κ. Κώστα Πετρίδη - 15/01/2007


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΠΑΙΘΡΟΣ»
Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2007
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών έχει συμπληρώσει το τρίτο έτος λειτουργίας του, επιτελώντας ένα αξιόλογο έργο στον τομέα της παροχής των ενισχύσεων που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία στον αγροτικό κόσμο και την εκταμίευση των ανάλογων ποσών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μια ανασκόπηση του έργου και των προτεραιοτήτων του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, η εκπομπή της ΥΠΑΙΘΡΟΥ φιλοξενεί στο σημερινό της πρόγραμμα τον Επίτροπο κ. Κώστα Πετρίδη.

Θα ήθελα πρώτα να μας μιλήσετε για το όραμα σας όσον αφορά τον ΚΟΑΠ.
Το όραμα μας ήταν και είναι να δημιουργήσουμε ένα Οργανισμό με κύρος στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποστολή μας να γίνουμε ένας Οργανισμός με εξαιρετικά υψηλό αίσθημα ευθύνης για ακριβείς και έγκαιρες πληρωμές στους δικαιούχους αιτητές.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, στο άμεσο μέλλον, ο ΚΟΑΠ στοχεύει στην προώθηση της δημιουργίας μίας ενιαίας βάσης δεδομένων με τα στοιχεία των αγροτών. Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στον κύπριο αγρότη, ο Οργανισμός προωθεί την περαιτέρω αυτοματοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων που αφορούν τη διαδικασία υποβολής, παραλαβής και προώθησης των αιτήσεων και γενικά την στενότερη επαφή και επικοινωνία με τους αγρότες. Επιπρόσθετα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα στη λειτουργία του Οργανισμού.

Ποιο έργο έχει επιτελέσει ο ΚΟΑΠ στα τρία χρόνια λειτουργίας του, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών μας;

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), έχει συμπληρώσει τώρα το τρίτο έτος λειτουργίας του. Στις 27 Φεβρουαρίου 2005 διαπιστεύθηκε χωρίς όρους από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και κατά την περίοδο 14 - 18 Νοεμβρίου 2005 έγινε έλεγχος διαπίστευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θετικά αποτελέσματα. Κύριο καθήκον του ΚΟΑΠ αποτελεί η εκταμίευση και η διαχείριση των κονδυλίων που δικαιούται η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ, καθώς και των εθνικών κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα.
Τώρα ο ΚΟΑΠ διατηρεί Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία σε δύο κτιριακά συγκροτήματα (Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ιφιγενείας), Επαρχιακά Γραφεία στη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Παραλίμνι και Περιφερειακό Γραφείο στον Αγρό, για την περιοχή Πιτσιλιάς.
Ο ΚΟΑΠ και οι Ανάδοχοι του έχουν εφαρμόσει 51 Μέτρα του Κοινοτικού Κεκτημένου από σύνολο 64 Μέτρων που ισχύουν τώρα στην ΕΕ. Αυτά τα Μέτρα χωρίζονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Άμεσες Πληρωμές (Εκταρικές και Κεφαλικές Επιδοτήσεις) (9 Μέτρα)
  • Μέτρα Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (Οπωροκηπευτικών, Κρασιού, Ζωικών Προϊόντων κτλ.) (21 Μέτρα)
  • Μέτρα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004 – 2006 (21 Μέτρα)

Το συνολικό ποσό που πληρώθηκε από τον ΚΟΑΠ μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου £161.3 εκατομμύρια εκ των οποίων τα £57.7 εκατομμύρια προέρχονται από Ευρωπαϊκά Κονδύλια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35% και το υπόλοιπο από Κυπριακά Κονδύλια.

Ποιες βελτιώσεις έχετε προωθήσει κατά την εφαρμογή των διαφόρων Μέτρων και ειδικότερα του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων;

Ο Οργανισμός βελτιώθηκε, και συνεχίζει να βελτιώνεται, στα συστήματα και στις διαδικασίες που αφορούν την εφαρμογή διαφόρων Μέτρων. Συγκεκριμένα, ο ΚΟΑΠ με σκοπό την αποκέντρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση του αγρότη, αύξησε τον αριθμό των κέντρων παραλαβής των αιτήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, μερικές από τις καινοτομίες ήταν η χρήση μίας ενιαίας αίτησης, για όλες τις εκτάσεις που διαθέτει ο αγρότης και μπορούν να ενταχθούν είτε στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων ή/και σε μέτρα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αποστολή αιτήσεων στη διεύθυνση του δικαιούχου με όλα τα στοιχεία προ-εκτυπωμένα και η χρήση ηλεκτρονικής διαβίβασης και εκτέλεσης εντολών πληρωμής απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Έχει αναπτυχθεί επίσης εσωτερικά μηχανογραφικό σύστημα παραλαβής, καταχώρησης, επεξεργασίας και διαχείρισης των αιτήσεων το οποίο χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται σημαντικά. Σημαντική προσπάθεια γίνεται στην βελτίωση της βάσης δεδομένων του Οργανισμού με συνεχή ανανέωση και βελτίωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματοτολογίου και χωρομετρίας για θέματα όπως η επαναχωρομέτρηση, τα ανεντόπιστα, κλπ. Παράλληλα, παρουσιάζεται βελτίωση της μεθοδολογίας των Ελέγχων στις αιτήσεις (Διοικητικοί και Επιτόπιοι) και ανάπτυξή τους προς το συμφέρον του παραγωγού, χωρίς να ξεφεύγουμε από τα πλαίσια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Ειδικότερα όσον αφορά το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων, ο Οργανισμός προωθεί δύο σημαντικές βελτιώσεις. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τον συμψηφισμό και τον υπολογισμό της Μέγιστης Επιλέξιμης Έκτασης.

Από τη φετινή χρονιά, ο Οργανισμός εφαρμόζει συμψηφισμό, δηλαδή συμψηφίζει τη δήλωση εκτάσεων μεγαλύτερων των πραγματικών με τη δήλωση εκτάσεων μικρότερων των πραγματικών για άλλα αγροτεμάχια της ίδιας ομάδας καλλιεργειών.

Ο Οργανισμός προωθεί επίσης τον καθορισμό της Μέγιστης Επιλέξιμης Έκτασης (ΜΕΕ) για κάθε κτηματολογικό τεμάχιο που συμπεριλαμβάνεται στις αιτήσεις του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων. Η ΜΕΕ θα είναι η μέγιστη έκταση που θα μπορεί να επιχορηγηθεί για κάθε τεμάχιο και είναι η γη που τηρείται σε καλή γεωργική κατάσταση και καταλαμβάνεται από, Αρόσιμη Γη (Σιτηρά, Κτηνοτροφικά φυτά, Αγρανάπαυση), Μόνιμες καλλιέργειες (Δενδρώδεις Φυτείες, Αμπέλια), Οπωροκηπευτικά ή Μόνιμους Βοσκότοπους. Στη ΜΕΕ δεν περιλαμβάνονται δρόμοι, σπίτια, αποθήκες, άγονες εκτάσεις, δασικά δέντρα και ακαλλιέργητες λωρίδες πλάτους πέραν των δύο μέτρων. Η εργασία αυτή είναι δύσκολη και χρονοβόρα και υπολογίζεται να καλύψει 320,000 τεμάχια, γι’ αυτό γίνεται σταδιακά. Για κάθε αιτούμενο κτηματολογικό τεμάχιο για το οποίο υπολογίζεται Μέγιστη Επιλέξιμη Έκταση, θα αποστέλλεται στους εμπλεκόμενους παραγωγούς γραφικό υλικό. Αυτό θα περιλαμβάνει, την δορυφορική εικόνα του τεμαχίου, τα κτηματολογικά του σύνορα, τα όρια της επιλέξιμης έκτασης εντός του τεμαχίου και τη Μέγιστη Επιλέξιμη Έκταση του. Στόχος του ΚΟΑΠ είναι η όσο το δυνατό πιο γρήγορη ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, με τελικό σκοπό την ορθότητα των δηλώσεων των παραγωγών και την μείωση των ποινών.

Αρκετά άτομα παραπονούνται ότι καθυστερεί η πληρωμή των εκταρικών επιδοτήσεων. Τι έχετε να πείτε;
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών όπως είναι γνωστό λειτουργεί σε ένα πλαίσιο προαποφασισμένο και προκαθορισμένο, και το πλαίσιο αυτό ισχύει για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε ότι η περίοδος των πληρωμών για τις εκταρικές επιδοτήσεις είναι η 1η Δεκεμβρίου ενώ πληρωμές μπορούν να πραγματοποιούνται μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ο ΚΟΑΠ ολοκλήρωσε τις απαραίτητες χρονοβόρες διαδικασίες εγκαίρως ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις πληρωμές την 1η Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές για τις εκταρικές επιδοτήσεις ξεκίνησαν κανονικά την πρώτη ημέρα που είχε δικαίωμα ο ΚΟΑΠ να το πράξει και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει πέραν του 50% των αιτήσεων. Η πληρωμή όλων των αιτητών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2007, πολύ ενωρίτερα από την προκαθορισμένη προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτήσεις που περιλαμβάνουν διπλοαιτούμενα ή ανεντόπιστα τεμάχια, υπερδηλώσεις τεμαχίων ή λανθασμένα στοιχεία αιτητή όπως για παράδειγμα λανθασμένος αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, αναμένεται να πληρωθούν σε κατοπινό στάδιο.


Ποιες είναι οι άμεσες και μελλοντικές προτεραιότητες του ΚΟΑΠ;

Με απώτερο σκοπό την υλοποίηση του οράματος και της αποστολής του Οργανισμού, συνεχές μέλημά μας είναι η επιμόρφωση σε όλα τα επίπεδα και η περαιτέρω στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και συμπλήρωση της ιεραρχικής/οργανωτικής δομής του Οργανισμού, έτσι που να καταστεί παραγωγικότερος και αποτελεσματικότερος, και να εξυπηρετηθεί ο αγρότης μας όσο το δυνατό γρηγορότερα, ακριβέστερα και χωρίς προβλήματα.

Ανάμεσα στις άμεσες και μελλοντικές προτεραιότητες του ΚΟΑΠ περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του καθορισμού της Μέγιστης Επιλέξιμης Έκτασης (ΜΕΕ) για όλα τα κτηματολογικά τεμάχια και η σχετική ενημέρωση των εμπλεκόμενων παραγωγών. Περιλαμβάνεται επίσης η ολοκλήρωση της κατάρτισης του Ελαιοκομικού Μητρώου. Το Ελαιοκομικό Μητρώο είναι ένα μηχανογραφημένο σύστημα στο οποίο θα τηρούνται στοιχεία για όλα τα ελαιόδεντρα και τα αγροτεμάχια μέσα στα οποία ευρίσκονται, όπως και για τους καλλιεργητές τους.

Επιπρόσθετα, προωθείται η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των νέων προγραμμάτων όπως το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το Καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης και Πολλαπλής Συμμόρφωσης και το Καθεστώς Δικαιωμάτων Ενίσχυσης, κάτι το οποίο συνεπάγεται εκτός των άλλων και εκτεταμένη ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών.

Πόση σημασία αποδίδετε στην ενημέρωση του πολίτη;
Ο Οργανισμός από την ίδρυσή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση του αγροτικού μας κόσμου και του κοινού. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού που στεγάζονται στη Λευκωσία, λειτουργούν επίσης Επαρχιακά Γραφεία στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο, και Περιφερειακό Γραφείο στην Πιτσιλιά. Επιπρόσθετα, δημιούργησε ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο ώστε οι αγρότες να εξυπηρετούνται άμεσα και γρήγορα, καλώντας τον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 7777 1999. Η ιστοσελίδα του Οργανισμού www.capo.gov.cy, δημιουργήθηκε, βελτιώνεται, αναβαθμίζεται και ενημερώνεται συνεχώς, ενώ ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τακτικά ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο.

Κατά περιόδους και ειδικότερα κατά την εξαγγελία Μέτρων, πραγματοποιούνται ακόμα ενημερωτικές εκστρατείες, οι οποίες περιλαμβάνουν ανακοινώσεις στον εγχώριο τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση και ενημερωτικές περιφερειακές παρουσιάσεις σε αγροτικά κέντρα.




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία