Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Τηλεπρόγραμμα ‘Η Ύπαιθρος’ 6ης Απριλίου - Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2006 - 01/06/2006


Κύριε Πετρίδη, έχετε εφαρμόσει φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων. Μπορείτε να μας επεξηγήσετε το στόχο του Σχεδίου αυτού;
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων στην Κύπρο. Το Σχέδιο αυτό είναι το πιο μεγάλο, από απόψεως υποβολής αιτήσεων, που εφαρμόζει ο ΚΟΑΠ. Στόχος του είναι η καταβολή με ένα απλοποιημένο τρόπο στους δικαιούχους αιτητές, των επιδοτήσεων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τον Κρατικό Προϋπολογισμό, υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων και οι οποίες προβλέπονται από διάφορα καθεστώτα στήριξης και περιλαμβάνονται στην Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, είχαν δεσμευθεί για διοχέτευση μέσω του ΚΟΑΠ 10.7, 13 και 15.8 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, για τα έτη 2004, 2005 και 2006 αντίστοιχα. Τα ποσά που δεσμεύτηκαν για διοχέτευση μέσω του ΚΟΑΠ από κρατικά κονδύλια ήταν 37.2, 35.6 και 35.1 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, για τα υπό αναφορά έτη. Ειδικότερα, η ΕΕ κατέβαλε τον πρώτο χρόνο της ένταξης 25% των Εκταρικών Επιδοτήσεων. Αρχικώς θα αυξάνει κατά 5% αυτό το ποσό τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια και ακολούθως κατά 10% μέχρι το 2013, ενώ θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό που θα συνεισφέρει η Κύπρος.
Το Σχέδιο αυτό αποτελείται από τρία υποσχέδια επιδότησης. Το Σχέδιο Ενιαίας Εκταρικής Επιδότησης, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), το Εθνικό Σχέδιο Άμεσων Συμπληρωματικών Ενισχύσεων και το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων τα οποία χρηματοδοτούνται από κεφάλαια του Κρατικού Προϋπολογισμού της Κύπρου.

Βάσει των εμπειριών που αποκτήσατε από την εφαρμογή του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων τις δύο προηγούμενες χρονιές, ποιες βελτιώσεις προωθήσατε φέτος;
Ο Οργανισμός έχει φέτος επαναλάβει διαδικασίες και καινοτομίες που εφάρμοσε το 2005, οι οποίες σκοπό είχαν τη διευκόλυνση της συμμετοχής του Κύπριου αγρότη στο υπό αναφορά Σχέδιο.
Μερικές από τις καινοτομίες αυτές ήταν η χρήση μίας ενιαίας αίτησης, για όλες τις εκτάσεις που διαθέτει ο αγρότης και μπορούν να ενταχθούν είτε στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων ή/και σε τρία μέτρα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αποστολή αιτήσεων στη διεύθυνση του δικαιούχου με όλα τα στοιχεία προ-εκτυπωμένα και η χρήση ηλεκτρονικής διαβίβασης και εκτέλεσης εντολών πληρωμής απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επιπρόσθετα ο ΚΟΑΠ φέτος, επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση θεμάτων που αφορούσαν την άμεση εξυπηρέτηση του αγρότη. Δόθηκε έμφαση στην επιτόπου εξυπηρέτηση και υποβολή αιτήσεων, αλλά και στην εξυπηρέτηση μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Οργανισμού. Ο ΚΟΑΠ για την υποβολή των αιτήσεων του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων 2006, έχει λειτουργήσει έξι επιπρόσθετα κέντρα παραλαβής στην Πάφο (Αργάκα, Στρουμπί), στη Λεμεσό (Παρεκκλησιά, Επισκοπή) και τη Λευκωσία (Κακοπετριά, Περιστερώνα). Η λειτουργία των κέντρων αυτών σκοπό είχε την αποκέντρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση του αγρότη. Δημιουργήθηκε επίσης ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο το οποίο στελεχώθηκε με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα και γρήγορα τους αγρότες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο τηλεφωνικό κέντρο για να ενημερωθούν σχετικά με τις δραστηριότητες του ΚΟΑΠ, τα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που διαχειρίζεται και τα Μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζει. Επίσης μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια συμμετοχής στο κάθε Μέτρο, το ύψος ενίσχυσης, τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της υποβολής των αιτήσεων και τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης τους.

Η παραλαβή των αιτήσεων για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2006 έχει λήξει. Πως αξιολογείτε την μέχρι στιγμής εφαρμογή του Σχεδίου και πότε αναμένετε ότι θα αρχίσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους;
Η εφαρμογή του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων από τον ΚΟΑΠ, άρχισε με την παραλαβή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων από τα Επαρχιακά Γραφεία του Οργανισμού, την περίοδο 23 Ιανουαρίου 2006 μέχρι 24 Μαρτίου 2006. Κατά την υπό αναφορά περίοδο, ο ΚΟΑΠ παρέλαβε περισσότερο από 40.000 αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός συνέχιζε να παραλαμβάνει αιτήσεις μέχρι και τις 18 Απριλίου 2006. Τέτοια περίπτωση όμως, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που ο αιτητής είναι δικαιούχος να λάβει, σε ποσοστό 1% για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή της αίτησης. Στο τέλος της περιόδου αυτής, ο ΚΟΑΠ παρέλαβε για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων γύρω στις 41.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες μπορούν να προβούν σε αλλαγές στοιχείων υφιστάμενων στην αίτηση τεμαχίων μέχρι την 31η Μαΐου 2006.
Ο Οργανισμός με τη λήξη της παραλαβής των αιτήσεων Εκταρικής Επιδότησης άρχισε την καταχώρηση τους και τη διεξαγωγή των διοικητικών/μηχανογραφικών ελέγχων. Στα πλαίσια των ελέγχων που χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ΚΟΑΠ, η Υπηρεσία Τεχνικού Ελέγχου θα διεξάγει επιτόπιους ελέγχους σε δείγμα αιτήσεων. Το δείγμα αιτήσεων, επιλέγεται σύμφωνα με κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας, ειδικά κριτήρια και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Η τηλεπισκόπηση αποτελεί είδος επιτόπιων ελέγχων και αποσκοπεί στον έλεγχο της έκτασης και της καλλιέργειας των αιτήσεων με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων. Την τηλεπισκόπηση πραγματοποιεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία. Αφού εξασφαλιστεί, μετά τη διεξαγωγή των ελέγχων, η Έγκριση πληρωμής, θα ελεγχθεί ότι έχουν ακολουθηθεί πλήρως όλες οι διαδικασίες, και θα αρχίσει η πληρωμή στους δικαιούχους. Η πληρωμή των δικαιούχων του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια, μπορεί να πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την 30η Ιουνίου 2007.

Καταληκτικά κ. Πετρίδη, ποιοι είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί του Οργανισμού;
Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στον Κύπριο αγρότη, ο Οργανισμός προωθεί μέσα στο 2006 την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τη διαδικασία υποβολής, παραλαβής και προώθησης των αιτήσεων και γενικά τη στενότερη επαφή και επικοινωνία με τους αγρότες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο, δημιουργίας συστήματος για αποδοχή ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής αίτησης. Στο άμεσο μέλλον, ο ΚΟΑΠ στοχεύει στην προώθηση της δημιουργίας μίας ενιαίας βάσης δεδομένων με τα στοιχεία των αγροτών, που θα είναι κοινή πηγή αναφοράς για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με απώτερο σκοπό την υλοποίηση του οράματος και της αποστολής του Οργανισμού, συνεχές μέλημά μας είναι η επιμόρφωση σε όλα τα επίπεδα και η περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής δομής και υποδομής του Οργανισμού, έτσι που να καταστεί παραγωγικότερος και αποτελεσματικότερος, και να εξυπηρετηθεί ο αγρότης μας όσο το δυνατό γρηγορότερα, ακριβέστερα και χωρίς προβλήματα.




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία