Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Επαρχιακό Γραφείο Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών Πάφου - 12/01/2010


Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, ως γνωστό, σκοπό έχει την έγκαιρη και ακριβή κατανομή των ευρωπαϊκών και εθνικών γεωργικών κονδυλίων στους γεωργούς της Κύπρου, μετά από τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων. Για να επιτελέσει το έργο αυτό βεβαίως απαιτείται να έχει την κατάλληλη δομή, με την οποία να μπορεί να έρθει κοντά στους αγρότες σε όλο το νησί. Γι΄αυτό και με την ίδρυσή του, λειτούργησαν ταυτόχρονα και γραφεία σε όλες τις επαρχίες τα οποία αποτελούν τη φυσική προέκταση του Οργανισμού σε όλη την Κύπρο.

Η Πάφος έχει το δικό της Επαρχιακό Γραφείο του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, στα σύνορα της με το Δήμο Γεροσκήπου, με εύκολη πρόσβαση τόσο από τον παρακαμπτήριο δρόμο όσο και από το κέντρο της πόλης.

Το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου, όπως και τα υπόλοιπα επαρχιακά γραφεία, υπάγεται στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών και σε αυτό υπηρετούν συνολικά 22 υπάλληλοι από τους οποίους οι 15 εργάζονται στο γραφείο αξιολογώντας τις διάφορες αιτήσεις για συμμετοχή στα Σχέδια Επιδοτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι 7 διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στα αγροτεμάχια για τα οποία οι γεωργοί αιτούνται να λάβουν γεωργικές επιδοτήσεις.

Η επαρχία Πάφου καταλαμβάνει μια έκταση που ξεκινά από τα δυτικά παράλια και φτάνει μέχρι το ορεινό εσωτερικό του νησιού και συνεπώς είναι επόμενο ότι θα διαθέτει ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, στα παράλια καλλιεργούνται μπανάνες, σιτάρι, εσπεριδοειδή, λαχανικά, θερμοκηπιακά, τροπικά. Στα ημιορεινά καλλιεργούνται αμπέλια, κριθάρι, αμυγδαλιές, χαρουπιές, ροδακινιές, αχλαδιές, ενώ στα ορεινά καλλιεργούνται αμπέλια, κερασιές και μηλιές. Ως εκ τούτου, το Γραφείο της Πάφου έχει την ιδιαιτερότητα να εξυπηρετεί γεωργούς των οποίων οι αιτήσεις συνήθως αφορούν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών καλλιεργειών με επικρατέστερη καλλιέργεια αυτή των οινοποιήσιμων αμπελιών. Οι γεωργοί που εξυπηρετούνται από το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου υπερβαίνουν τις 7500. Επιπλέον εξυπηρετούνται και 800 περίπου κτηνοτρόφοι, οι πλείστοι από τους οποίους εκτρέφουν αιγοπρόβατα, ενώ ένας μικρός αριθμός εκτρέφει αγελάδες.

Οι εργασίες του Επαρχιακού Γραφείου τους δύο πρώτους μήνες του έτους στοχεύουν κυρίως στην προετοιμασία για την παραλαβή της νέας ενιαίας αίτησης στην οποία περιλαμβάνεται το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων καθώς και τα Αγροπεριβαλλοντικά Εκταρικά Μέτρα. Μέρος της προετοιμασίας αποτελεί και η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τα Σχέδια/Μέτρα που περιλαμβάνονται στην καινούργια αίτηση καθώς και για τον τρόπο συμπλήρωσης της. Γι΄αυτό και διοργανώνονται διαλέξεις τόσο σε κοινότητες της επαρχίας όσο και στο Γραφείο. Οι δύο επόμενοι μήνες του έτους, Μάρτης και Απρίλης, είναι οι μήνες παραλαβής της ενιαίας αίτησης εκταρικών επιδοτήσεων. Κατά τους μήνες αυτούς περνά από το Γραφείο το σύνολο σχεδόν των αγροτών, οι οποίοι επιλύουν απορίες και υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο αυτή το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου αναλαμβάνει τη λειτουργία περιφερειακού γραφείου στην κοινότητα του Στρουμπιού όπου επίσης παραλαμβάνονται αιτήσεις, μειώνοντας έτσι την ταλαιπωρία και εξυπηρετώντας καλύτερα τον αγροτικό κόσμο. Αμέσως μετά την παραλαβή, το προσωπικό αρχίζει την καταχώρηση των αιτήσεων στο μηχανογραφικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων η οποία διαρκεί ολόκληρο το καλοκαίρι και φτάνει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Και σε αυτή τη φάση επισκέπτονται το Γραφείο πολλοί γεωργοί είτε για να προσκομίσουν δικαιολογητικά έντυπα είτε για να υπογράψουν συμβόλαια που συνάπτονται με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών για συμμετοχή στα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα. Παράλληλα με τις πιο πάνω εργασίες, οι ελεγχτές διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε τεμάχια, για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι γεωργοί εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν υποβάλλοντας τις αιτήσεις τους. Το Νοέμβριο αρχίζει και η παραλαβή των αιτήσεων για τις κεφαλικές επιδοτήσεις των αιγοπροβάτων καθώς και οι αιτήσεις για τα βοοειδή. Τέλος, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των πληρωμών. Όσες αιτήσεις κρίνονται επιλέξιμες για πληρωμή, εγκρίνονται από το προσωπικό του Γραφείου και προωθούνται στο λογιστήριο το οποίο εμβάζει το λεφτά στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους. Με αυτή περίπου τη σειρά κλείνει ο κύκλός εργασιών του Επαρχιακού Γραφείου και αρχίζει ο επόμενος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου ανέπτυξε στενούς δεσμούς συνεργασίας με διάφορα Κυβερνητικά Τμήματα όπως είναι τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας, του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συνεργάζεται επίσης με τους Προέδρους των κοινοτικών συμβουλίων, με τις κατά τόπους Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες καθώς βεβαίως και με τους Επαρχιακούς Γραμματείς των Αγροτικών Οργανώσεων. Έχει δηλαδή καθιερωθεί πλέον ως μια χρήσιμη και δραστήρια υπηρεσία η οποία σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κυβερνητικά τμήματα και τους φορείς που αναφέρονται πιο πάνω, συμβάλει στη στήριξη του γεωργικού τομέα της Επαρχίας Πάφου.




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία