Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΑΠ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΑΠ - 27/11/2009


Το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών έχει την ευθύνη του τεχνικού ελέγχου των αιτήσεων πριν την προώθησή τους για έγκριση πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ποιότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων των αιτήσεων, μειώνονται οι αποκλίσεις μεταξύ των αιτούμενων εκτάσεων και των επιλέξιμων εκτάσεων και προστατεύονται τα οικονομικά συμφέροντα της κοινότητας.

Για τον τεχνικό έλεγχο των αιτήσεων, χρησιμοποιείται το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (ΓΣΠ) και διενεργούνται κλασσικοί επιτόπιοι έλεγχου όπως και έλεγχοι με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης. Για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της εργασίας, το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΟΑΠ υποδιαιρείται στους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας:

  • Τομέας Διαχείρισης Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΓΣΠ)
  • Τομέας Τηλεπισκόπησης
  • Τομέας Κλασσικών Επιτόπιων Ελέγχων

1. Τομέας Διαχείρισης Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΓΣΠ)

Ο Τομέας Διαχείρισης του ΓΣΠ έχει την ευθύνη του εντοπισμού και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων των αιτήσεων των διαφόρων Σχεδίων που αναλαμβάνει ο ΚΟΑΠ. Μετά τον εντοπισμό τους, τα αιτούμενα τεμάχια ψηφιοποιούνται και καταχωρούνται στο Σύστημα Αναγνώρισης και Καταγραφής Αγροτεμαχίων (ΣΑΚΑ). Οι ψηφιοποιήσεις αυτές γίνονται από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΚΟΑΠ και βασίζονται στους επίσημους Κτηματολογικούς χάρτες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και σε δορυφορικές εικόνες που εξασφαλίζει ο Οργανισμός. Οι εν λόγω δορυφορικές εικόνες τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας και ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε αιτούμενο κτηματολογικό τεμάχιο προς επιδότηση ψηφιοποιείται η Μέγιστη Επιλέξιμη Έκτασή (ΜΕΕ) του. Η ΜΕΕ κάθε τεμαχίου προκύπτει από την αφαίρεση οποιωνδήποτε ακαλλιέργητων εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο κτηματολογικό τεμάχιο, όπως κτίσματα, πισίνες, δρόμους, άγρια βλάστηση, δασώδεις εκτάσεις, λίμνες, κλπ.

Οι αιτητές πληροφορούνται με επιστολές και έγχρωμες εικόνες για τη ΜΕΕ κάθε τεμαχίου και τους δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος επανεξέτασης σε περιπτώσεις διαφωνίας. Οι αιτητές ενημερώνονται επίσης για τις περιπτώσεις που η ΜΕΕ πρέπει να τροποποιηθεί με την αφαίρεση μη επιλέξιμων εκτάσεων.

Οι αφαιρέσεις μη επιλέξιμων εκτάσεων προκύπτουν από την διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, είτε ποιοτικών ελέγχων από τον Οργανισμό ή και την ΕΕ για επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας των εκτάσεων που περιλαμβάνονται μέσα στη ΜΕΕ.

Κάθε χρόνο και πριν την διεξαγωγή των πληρωμών, σημαντικό ποσοστό των τεμαχίων που επιδοτούνται, υπόκειται σε επιτόπιο έλεγχο με σκοπό την επικαιροποίηση (ενημέρωση) της ΜΕΕ με την αφαίρεση εκτάσεων όπου διαπιστωθεί από τους ελεγκτές ότι είναι μη επιλέξιμες προς επιδότηση (ακαλλιέργητες).

Όλοι οι αιτητές έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ένσταση για οποιοδήποτε τεμάχιο τους έχει απορριφθεί ή έχει υποστεί μείωση στην επιλέξιμη του έκταση, είτε αυτό έχει ελεγχθεί επιτόπου είτε όχι.

Ο Τομέας Διαχείρισης του ΓΣΠ είναι στελεχωμένος με 23 υπαλλήλους, ένα Λειτουργό Αγροτικών Πληρωμών, 3 Λειτουργούς Αγροτικών Πληρωμών, 2 Τεχνικούς Αγροτικών Πληρωμών και 17 Γραφείς.



2. Τομέας Κλασσικών Επιτόπιων Ελέγχων

Σύμφωνα µε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Οργανισμός έχει την υποχρέωση να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους σε ένα προκαθορισμένο ποσοστό αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε έτος στον ΚΟΑΠ στα πλαίσια των διαφόρων Σχεδίων ή Μέτρων Επιδοτήσεων. Οι έλεγχοι γίνονται για τη διαπίστωση της ορθότητας των στοιχείων που υποβάλλονται και ότι τηρούνται οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν µε την υποβολή της αίτησης. Ελέγχεται επίσης ότι τηρούνται οι απαιτήσεις της Πολλαπλής Συμμόρφωσης όσον αφορά τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες. Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, τα αποτελέσματα των Κλασσικών Επιτόπιων Ελέγχων χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση της ΜΕΕ.

Ο Τομέας των Κλασσικών επιτόπιων ελέγχων είναι στελεχωμένος με 28 υπαλλήλους, 11 Λειτουργούς Αγροτικών Πληρωμών, 15 Τεχνικούς Αγροτικών Πληρωμών και δύο Γραφείς.


3. Τομέας Τηλεπισκόπησης

Η Τηλεπισκόπηση για τον ΚΟΑΠ αποτελεί μια μορφή επιτόπιου έλεγχου, με την οποία ελέγχεται η έκταση, το είδος της καλλιέργειας και η τήρηση των Καλών Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Συνθηκών του τεμαχίου. Ο έλεγχος γίνεται σε δείγμα αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε έτος στον ΚΟΑΠ με τη χρήση δορυφορικών εικόνων που λήφθηκαν κατά το τρέχον έτος και παραχωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τεχνικές προδιαγραφές της Τηλεπισκόπησης καθορίζονται από την Ευρωπαική Ένωση και είναι οι ίδιες για όλα τα κράτη μέλη.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Τηλεπισκόπισης είναι το γεγονός ότι η μέτρηση των αγροτεμαχίων γίνεται από το γραφείο και οι επιτόπου επισκέψεις περιορίζονται στα προβληματικά τεμάχια με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος των επιτόπιων ελέγχων. Με την μέθοδο αυτή μπορεί να ελεγχθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Τομέας της Τηλεπισκόπηση είναι στελεχωμένος με 7 υπαλλήλους, ένα Λειτουργό Αγροτικών Πληρωμών, ένα Τεχνικό Αγροτικών Πληρωμών και 5 Γραφείς.




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία