Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης - 23/02/2010


Η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας έχει καταστεί μία από τις σημαντικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών οργάνων εφόσον τα όργανα αυτά έχουν καθήκον να εξασφαλίζουν, έναντι του φορολογούμενου, την καλύτερη δυνατή χρήση των χρημάτων του και ιδιαίτερα να καταπολεμούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την απάτη. Το Άρθρο 280 της Συνθήκης επιβάλλει στην Κοινότητα και τα κράτη μέλη την υποχρέωση να καταπολεμούν την απάτη ή οιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας. Ο ΚΟΑΠ ως διαχειριστής των κονδυλίων που διατίθενται στον τομέα της γεωργίας στα πλαίσια της ΚΓΠ φέρει με τη σειρά του μέγιστη ευθύνη για τον σκοπό της προστασίας των κοινοτικών αυτών κονδυλίων.

Νομική βάση
Η Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης του ΚΟΑΠ έχει ως νομική της βάση τα ακόλουθα νομοθετήματα:

  • Το άρθρο 14(2) του Περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών Νόμο του 2003
  • Το άρθρο 11 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2008, περί των ελέγχων, εκ μέρους των κρατών μελών, των πράξεων που αποτελούν μέρος του συστήματος χρηματοδοτήσεως από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων

Σκοπός της Υπηρεσίας
Σκοπός της Υπηρεσίας είναι να συμβουλεύει τον Επίτροπο επί των θεμάτων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας. Ως η Ειδική Υπηρεσία βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού(ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου, ο οποίος αφορά τον έλεγχο της πραγματικότητας και της κανονικότητας των ενεργειών που αποτελούν άμεσα ή έμμεσα μέρος του συστήματος χρηματοδοτήσεως από το ΕΓΤΕ, βάσει των εμπορικών εγγράφων των δικαιούχων ή οφειλετών, ή των αντιπροσώπων τους, η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ετοιμάζει το ετήσιο Πρόγραμμα Ελέγχου και συντονίζει τους ελέγχους του προγράμματος αυτού οι οποίοι διενεργούνται από τη Μονάδα Ελέγχων 485/08 της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

Δομή της Υπηρεσίας
Η Υπηρεσία είναι επί του παρόντος στελεχωμένη με μία Λειτουργό. Οι εκ των υστέρων έλεγχοι βάσει του Κανονισμού 485/08 διενεργούνται από ειδικά καταρτισμένους ελεγκτές της Μονάδας Ελέγχων 485/08 της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

Εκπροσώπηση του ΚΟΑΠ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
Η Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης εκπροσωπεί τον ΚΟΑΠ στις συνεδριάσεις του εθνικού συντονιστικού φορέα για την Καταπολέμηση της Απάτης, AFCOS (Antifraud Coordinating Structure) καθώς και σε καθορισμένες συναντήσεις και ομάδες εργασίας της Επιτροπής.

Νομικές Υποχρεώσεις του ΚΟΑΠ βάσει του Κανονισμού 485/2008
Κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία η οποία θα επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της εφαρμογής του κανονισμού και με το συντονισμό των ελέγχων που θα πρέπει να πραγματοποιούνται. Η υπηρεσία αυτή στην περίπτωση της Κύπρου είναι η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης του ΚΟΑΠ.

Τηρουμένων των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει ο Κανονισμός η Υπηρεσία είναι οργανωμένη κατά τρόπο ώστε να είναι ανεξάρτητη από τις υπηρεσίες ή κλάδους υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τις πληρωμές και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται πριν από αυτές. Η Υπηρεσία μεριμνά, επιπλέον, για την κατάρτιση των εθνικών υπαλλήλων που επιφορτίζονται με τους ελέγχους που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό ώστε να αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τη διαχείριση των εκθέσεων ελέγχου και κάθε εγγράφου που αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται και προβλέπονται κατ΄ εφαρμογή του κανονισμού αυτού, τη σύνταξη και ανακοίνωση των ετήσιων εκθέσεων καθώς και των προγραμμάτων των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου ελέγχου.

Νομικές Υποχρεώσεις του ΚΟΑΠ βάσει του Κανονισμού 1848/2006
Όπως συμβαίνει και με κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στα πλαίσια άλλων τομέων και πολιτικών της Ε.Ε. έτσι και σε σχέση με τα γεωργικά κονδύλια τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να κοινοποιούν προς την Επιτροπή οποιεσδήποτε παρατυπίες σημειώνονται. Η υποχρέωση κοινοποίησης των παρατυπιών στα πλαίσια της χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής πηγάζει από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1848/2006 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις παρατυπίες και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στα πλαίσια της χρηματοδότησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και της οργάνωσης συστήματος πληροφόρησης στον τομέα αυτό καθώς και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 595/91 του Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα η υποχρέωση αφορά την καταγγελία περιπτώσεων παρατυπιών οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο μιας πρώτης διοικητικής ή δικαστικής διαπιστώσεως και αφορά επίσης την ανάκτηση των ποσών αυτών. Αυτό το καθεστώς κοινοποίησης και αμοιβαίας πληροφόρησης εκφράζει την υποχρέωση αμοιβαίας και έντιμης συνεργασίας που απορρέει από το άρθρο 10 της συνθήκης ΕΚ και διευκολύνει την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμησης της απάτης, όπως ορίστηκε τον Ιούλιο 2004 COM(2000) 358 τελικό της 28.06.2000 και πρόγραμμα δράσης 2001-2003 (COM(2001) 254 τελικό της 15.05.2001.. Η αλληλέγγυη σχέση μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών είναι επίσης η βασική κατευθυντήρια αρχή των διατάξεων του παράγωγου δικαίου.

Για να υπάρξει συμμόρφωση με τον Κανονισμό 1848/2006, ο ΚΟΑΠ έχει αναθέσει στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης την ευθύνη, για τον συντονισμό της εφαρμογής του Κανονισμού και για την καταχώρηση των παρατυπιών που θα προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των διαφόρων τμημάτων του και τέλος την κοινοποίηση των παρατυπιών στην OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) όπως προνοεί ο Κανονισμός.

Εκπαίδευση του προσωπικού του ΚΟΑΠ και άλλες δραστηριότητες
Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διοργανώνει εκπαιδεύσεις και παρουσιάσεις για όλο το προσωπικό του ΚΟΑΠ και των Αναδόχων του με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και την εκπαίδευση των υπαλλήλων σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις του ΚΟΑΠ για την καταπολέμηση της απάτης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της κοινότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ΚΟΑΠ, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης ανέλαβε τη διοργάνωση επιχορηγημένου Συνεδρίου στην Κύπρο με θέμα «Έλεγχοι και Παρατυπίες στην Αγροτική Ανάπτυξη». Στο εκπαιδευτικό αυτό Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα του ΚΟΑΠ και των Αναδόχων του καθώς και εκπρόσωποι από 24 κράτη μέλη της Ε.Ε.. Οι ομιλητές του Συνεδρίου προέρχονταν από διάφορα κράτη μέλη και την Κύπρο καθώς και από τα αρμόδια Τμήματα της OLAF.




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία