Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Τα τριάμισι χρόνια ζωής του Κ.Ο.Α.Π. - 17/10/2007


Στις 15 Μαρτίου 2004 ξεκίνησε η λειτουργία των γραφείων του Κ.Ο.Α.Π. παγκυπρίως. Ελλείψεις και προβλήματα, όπως ο χειρισμός του κατάλληλου εξοπλισμού, η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενημέρωση του κοινού, παρουσιάστηκαν αναπόφευκτα.
Η συμπλήρωση των αιτήσεων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρωτοεμφανίστηκαν. Αυτό όμως ξεπεράστηκε, αφού οι λειτουργοί μας συμβούλευαν τους αιτητές προτού παραδώσουν την αίτησή τους. Είναι ακόμα αξιοσημείωτο ότι οι προεκτυπωμένες αιτήσεις βοήθησαν τους αιτητές σε μεγάλο βαθμό. Η συμπλήρωση τη έκτασης , της καλλιέργειας και του αριθμού των δένδρων, καθώς και ο έλεγχος των προεκτυπωμένων στοιχείων ήταν αποκλειστική ευθύνη του αιτητή, αφού τίποτα απ’ αυτά δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.
Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Οργανισμός ήταν η αλλαγή της ταυτότητας του τεμαχίου. Πάρα πολλά τεμάχια ήταν γραμμένα με κλασματικό αριθμό, π.χ. 305/1, ενώ οι αγρότες κρατούσαν τίτλους ιδιοκτησίας από δεκαετίες. Ο Κ.Ο.Α.Π. ανέλαβε να βοηθήσει στην μετατροπή των παλιών αριθμών των τεμαχίων σε νέους. Με τη συνεργασία του Κτηματολογίου οι νέοι αριθμοί περάστηκαν στα δικά μας προγράμματα. Έτσι οι αιτητές δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στο Κτηματολόγιο.
Ακολούθησε ο εντοπισμός των τεμαχίων, αφού πολλά τεμάχια είχαν δηλωθεί με λανθασμένα στοιχεία και θεωρήθηκαν ανεντόπιστα. Λειτουργοί και γραφείς , ειδικευμένοι στο αντικείμενο, συνάντησαν τους αιτητές στα χωριά τους και με τη βοήθειά τους εντοπίστηκαν τα προβληματικά τεμάχια. Συγκεκριμένα, υπήρχαν αρχικά 75.000 ανεντόπιστα τεμάχια παγκύπρια ενώ σήμερα τα τεμάχια αυτά αριθμούν κάτω από 100, κι’ αυτό εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων ή της αδιαφορίας των αιτητών.
Επιπλέον, ο επιτόπιος έλεγχος που διεξαγόταν σε καθημερινή βάση από λειτουργούς και τεχνικούς του οργανισμού συντέλεσε στην ακριβή μέτρηση του7% των τεμαχίων κάθε χρόνο. Το έργο αυτό ενισχύθηκε καθοριστικά από τη γνωστή σε όλους Τηλεπισκόπηση, που παρά τα κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν αρχικά , έδωσε τις σωστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό τεμαχίων . Με αυτό το τρόπο τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί μείωση των αποκλίσεων και κατ’ επέκταση των ποινών που επιβάλλονται για το λόγο αυτό στους αιτητές. Συνεπώς, οι δικαιούχοι θα είναι ικανοποιημένοι με τις χορηγίες που θα τους δίνονται.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην συμπλήρωση της σωστής αιτούμενης έκτασης έπαιξε η Μέγιστη Επιλέξιμη Έκταση που αναφέρεται στην έκταση του τεμαχίου που μπορεί να καλλιεργηθεί, ανεξαρτήτως του αριθμού των καλλιεργειών σ’ αυτή. Από αυτή την έκταση αφαιρούνται οι δρόμοι , οι όχτοι πέραν των δύο μέτρων , τα υποστατικά και άγονες εκτάσεις. Από 320.000 τεμάχια έχουμε στείλει μέχρι σήμερα δορυφορικές εικόνες για 220.000 τεμάχια, με το δικαίωμα πάντα της επανεξέτασης σε περίπτωση διαφωνίας . η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να σταλούν οι δορυφορικές εικόνες για όλα τα αιτούμενα τεμάχια. Δηλαδή, οι αιτητές που παρέλαβαν μέχρι τώρα δορυφορικές εικόνες μόνο για μερικά από τα αιτούμενα τεμάχιά τους σύντομα θα παραλάβουν τέτοιες εικόνες και για τα υπόλοιπα.
Ακόμα, τα διπλοαιτούμενα τεμάχια είναι ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει αφού δημιουργείται αποκλειστικά από τους αιτητές. Συνήθως οι αιτητές που διεκδικούν έκταση στο ίδιο τεμάχιο δεν συμφωνούν έγκαιρα για την έκταση που μπορεί να αιτηθεί ο καθένας με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν συνολικά τη μέγιστη επιλέξιμη έκταση ή τη μέτρηση του επιτόπιου ελέγχου.
Είναι ακόμα αξιοσημείωτο ότι ο Κ.Ο.Α.Π. ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και των άλλων μέτρων. Ακολούθως, διεκπεραίωσε τις πληρωμές τους καθώς και εκείνων των μέτρων που είχαν υποβληθεί σε άλλες ανάδοχες υπηρεσίες (π.χ. τις χορηγίες για τις βιολογικές καλλιέργειες). Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την υποβολή αυτών των αιτήσεων γίνονταν περιφερειακές συσκέψεις για ενημέρωση του αγροτόκοσμου, όπως επίσης και άλλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια του χρόνου με την παρουσία του Επιτρόπου και άλλων διευθυντών τμημάτων. Μ’ αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι γίνονταν δέκτες των προβληματισμών και των αποριών των αιτητών άμεσα.
Εν κατακλείδι, ο Κ.Ο.Α.Π. λειτουργεί για περισσότερο από τρία χρόνια και είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια αυτού του μικρού διαστήματος έχει κατορθώσει πολλά. Η ανοδική πορεία του οργανισμού είναι πλέον αναμφισβήτητη. Βέβαια η προσπάθεια για βελτίωση δεν σταματά εδώ. Με υπευθυνότητα και αξιοπιστία ο Κ.Ο.Α.Π. υπόσχεται να βρίσκεται δίπλα στον Κύπριο αγρότη συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του τόπου μας.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
77 77 1999, www.capo.gov.cy

Επαρχιακά Γραφεία ΚΟΑΠ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ιφιγενείας 34, Στρόβολος, Τηλ: 22 446 500,Φαξ: 22 446 501
ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχαγγέλου Μιχαήλ 1, 7550 Κίτι , Τηλ: 24 824 320, Φαξ: 24824321
ΛΕΜΕΣΟΣ Στυγός 29, Αγία Φύλα 3117, Τηλ: 25818026, Φαξ: 25818026
ΠΙΤΣΙΛΙΑ Λεωφ. Αγρού 80, 4860 Αγρός, Τηλ: 25874048, Φαξ: 25874047
ΠΑΦΟΣ Ανεξαρτησίας 17, 8028 Πάφος, Τηλ: 26822651, Φαξ: 26822650
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Σωτήρας 17, Παραλίμνι, Τηλ: 23811920, Φαξ: 23811921




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία