Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Συνέντευξη Επιτρόπου στο Τηλεοπτικό Πρόγραμμα «Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ» την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2005 - 09/01/2006


Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια λειτουργίας, έχοντας ως κύριο σκοπό την ευημερία του Κύπριου Αγρότη στα πλαίσια της Ενιαίας Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ίδρυσή του, ο Οργανισμός εφάρμοσε δύο φορές το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων και εξάγγειλε αρκετά Μέτρα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επιδότησε τους Κύπριους Αγρότες με ποσό πέραν των £90 εκατομμυρίων.
Στη συνέχεια του προγράμματος θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ κ. Κώστα Πετρίδη σχετικά με το έργο του Οργανισμού κατά το 2005, καθώς και για τις προτεραιότητες του το 2006. Μαζί του συνομίλησε ο Τάσος Κουάλης.

Κύριε Πετρίδη, κύριο καθήκον του Οργανισμού αποτελεί η εκταμίευση και η διαχείριση των κονδυλίων που δικαιούται η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ. Τι ενέργειες έκανε ο ΚΟΑΠ το 2005 για το σκοπό αυτό;

Ο Οργανισμός εφάρμοσε φέτος αρκετά Μέτρα του Σχεδίου Εκταρικής Επιδότησης και των κεφαλικών επιδοτήσεων, του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης και των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς ενώ παρέλαβε και διεκπεραίωσε για τα μέτρα αυτά 50 χιλιάδες περίπου αιτήσεις. Συγκεκριμένα, για συμμετοχή στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων και στα Μέτρα που περιλάμβανε η ενιαία αίτηση, παρέλαβε μέσω των Επαρχιακών Γραφείων του, 41.473 αιτήσεις.
Με τη λήξη της παραλαβής των αιτήσεων Εκταρικής Επιδότησης, ο Οργανισμός άρχισε την καταχώρηση τους και τη διεξαγωγή των διοικητικών/μηχανογραφικών ελέγχων. Στα πλαίσια της επεξεργασίας και ελέγχου των αιτήσεων, πραγματοποιήθηκαν, εκτός των άλλων, φυσικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε δείγμα αιτήσεων το οποίο επιλέχθηκε με ειδικά κριτήρια, και επιτόπιοι έλεγχοι με τηλεπισκόπιση. Η διαδικασία /αποπερατώθηκε με την ολοκλήρωση των πληρωμών στους δικαιούχους εφόσον ελέγχθηκε ότι έχουν ακολουθηθεί πλήρως όλες οι διαδικασίες.

Ποιό το ύψος των επιδοτήσεων που παραχωρήθηκε στους αγρότες μας και πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των δικαιούχων για το 2005;

Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα ο Οργανισμός επιδότησε του Κύπριους Αγρότες με ποσό γύρω στα £90 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν μέρει από Κρατικές Ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, από το συνολικό αυτό ποσό, γύρω στα £30 εκατομμύρια προήλθαν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περίοδος πληρωμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πληρωμή των δικαιούχων του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων είναι από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την 30η Απριλίου, αλλά με έντονη και εντατική εργασία ο Οργανισμός έχει ήδη πληρώσει £20 περίπου εκατομμύρια και εργάζεται πυρετωδώς για να επιλύσει όλα τα προβλήματα και να πληρώσει όλες τις αιτήσεις το συντομότερο δυνατό. Έχουν πληρωθεί όλες οι αιτήσεις του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων του 2005, εκτός αυτών που αφορούσαν διπλοαιτούμενα τεμάχια ή άλλου είδους λάθη που έγιναν από πλευράς των αγροτών. Οι αιτήσεις αυτές ανέρχονται στις 5 χιλιάδες. Με την εξέταση και των εναπομείναντων αιτήσεων, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2005, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές και να δοθούν γύρω στα £30 εκατομμύρια για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων και την παροχή εξισωτικών πληρωμών σε μειονεκτικές περιοχές.

Ο Οργανισμός έχει δηλαδή ολοκληρώσει τις πληρωμές των δικαιούχων για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2005 πιο νωρίς και σε λιγότερο χρόνο από ότι χρειάστηκε η ολοκλήρωση των πληρωμών για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2004. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η βελτίωση;

Ο ΚΟΑΠ τον χρόνο που πέρασε οργανώθηκε ακόμη περισσότερο, τόσο σε θέματα που έχουν σχέση με τη διαδικασία εφαρμογής των Μέτρων όσο και σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης, όπως προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εφαρμογή αρκετών καινοτομιών στη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων αλλά και στην ίδια την αίτηση για συμμετοχή στα Μέτρα βοήθησε στη γρηγορότερη πληρωμή των δικαιούχων. Οι καινοτομίες αυτές εκτός των άλλων, αφορούσαν τη χρήση του διεθνή αριθμού λογαριασμού (IBAN) για τις πληρωμές των επιδοτήσεων των δικαιούχων αιτητών και τη χρήση της Ενιαίας Αίτησης για συμμετοχή μέσω μίας αίτησης σε πέντε μέτρα ταυτόχρονα. Με τη δημιουργία και εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης επιτεύχθηκε η ενιαία διεξαγωγή των ελέγχων, με συνεπακόλουθη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ελέγχων. Η δημιουργία και χρήση της Ενιαίας Αίτησης συνάδει επίσης με την πάγια επιδίωξη του Οργανισμού για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του και εξοικονόμηση του δημοσίου χρήματος.
Επίσης, καταβλήθηκε αρκετή προσπάθεια για την ορθή ενημέρωση του Αγρότη και ως εκ τούτου οι αιτήσεις δεν περιείχαν σημαντικά λάθη. Για το σκοπό αυτό ετοιμάστηκε και υλοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα, ετοιμάστηκε ειδικό τηλεοπτικό υλικό (DVD και VIDEO) που επεξηγεί τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης της αίτησης, πραγματοποιήθηκαν αρκετές ενημερωτικές περιφερειακές παρουσιάσεις, και το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη ήταν στη διάθεση του Κύπριου Αγρότη για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόταν.

Ποιες άλλες βελτιώσεις έγιναν στον Οργανισμό το 2005;

Εντός του 2005, ο ΚΟΑΠ στα πλαίσια της έμφασης που δίνει στην εξυπηρέτηση του Αγροτικού μας κόσμου, λειτούργησε στην επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι, ακόμη ένα Επαρχιακό Γραφείο. Επιπρόσθετα, δημιούργησε ένα σύγχρονο Τηλεφωνικό Κέντρο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα και γρήγορα τους Αγρότες το οποίο θα λειτουργήσει το 2006.
Τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός βελτίωσε επίσης την οργανωτική του δομή για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων και πληρωμή των δικαιούχων. Έχει στο δυναμικό του περίπου 250 υπαλλήλους, των οποίων κύρια μέριμνα είναι η συνεχής βελτίωση των συστημάτων και διαδικασιών του Οργανισμού. Το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού εξειδικεύτηκε και αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη παράμετρο του ΚΟΑΠ. Ο κάθε υπάλληλος έχει συγκεκριμένη περιγραφή εργασίας ενώ λειτουργεί σύστημα εναλλαγής καθηκόντων για διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της συνέχισης της εργασίας.
Στα πλαίσια της βελτίωσης στην οργανωτική δομή του ΚΟΑΠ, έχουν λειτουργήσει ακόμη δύο υπηρεσίες. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών έχει την ευθύνη υλοποίησης και συνεχούς συμμόρφωσης του Οργανισμού με το πρότυπο ISO 17799 για συμμόρφωση με τον τροποποιητικό Κανονισμό 465/05 του Κανονισμού 1663/95 της ΕΕ ο οποίος εισάγει μια νέα ανάγκη στο θέμα ασφάλειας πληροφοριών. Η Υπηρεσία Συμμόρφωσης και Διαπίστευσης λειτουργεί ως ο σύνδεσμος μεταξύ ΚΟΑΠ και ΕΕ και αναλαμβάνει να παρακολουθεί τους Κοινοτικούς Κανονισμούς που αφορούν τους Οργανισμούς Αγροτικών Πληρωμών και να αναφέρει την πρόοδο που επιτελείται σε σχέση με τις εισηγήσεις των ελεγκτών της ΕΕ.
Καταληκτικά κ. Πετρίδη, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του ΚΟΑΠ το 2006;

Πρώτη προτεραιότητα του Οργανισμού αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση των πληρωμών στους δικαιούχους αιτητές για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2005.
Από εκεί και πέρα, προτεραιότητα του Οργανισμού αποτελούν αφενός η εξαγγελία και εφαρμογή του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων 2006 και αφετέρου η σωστή εξυπηρέτηση του Αγρότη με τη λειτουργία του σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου.
Η εφαρμογή του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων από τον ΚΟΑΠ, για τρίτη συνεχή χρονιά θα αρχίσει με την παραλαβή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων, από τα Επαρχιακά Γραφεία του Οργανισμού, την περίοδο 23 Ιανουαρίου 2006 μέχρι 17 Μαρτίου 2006. Με σκοπό την αποκέντρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση του Αγρότη, ο Οργανισμός θα αυξήσει τον αριθμό των κέντρων παραλαβής των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, επιπρόσθετα από τα Επαρχιακά του Γραφεία, ο ΚΟΑΠ θα λειτουργήσει κέντρα παραλαβής στην Πάφο, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Προκαταρκτικά, θα λειτουργήσουν κέντρα παραλαβής στην Αργάκα, στο Στρουμπί, στην Παρεκκλησιά, στην Επισκοπή, στην Κακοπετριά και στην Περιστερώνα.

Ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση του αγρότη, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου πραγματοποιείται παραλαβή αιτήσεων. Στα πλαίσια αυτού του στόχου θα λειτουργήσει και το σύγχρονο Τηλεφωνικό Κέντρο που έχω ήδη αναφέρει. Με την ευκαιρία αυτή προτρέπω τους Αγρότες ακόμη μία φορά όπως, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε δυσκολίες ή χρειάζονται πληροφορίες, να απευθύνονται στην Παγκύπρια Γραμμή Εξυπηρέτησης του Αγρότη στον αριθμό 77771999. Επίσης μπορούν να επισκέπτονται τα Επαρχιακά Γραφεία του Οργανισμού για επιτόπου εξυπηρέτηση.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον Κύπριο Αγρότη ευτυχισμένο το νέο έτος και να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι τόσο ο Οργανισμός όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε στο πλευρό του αγροτικού μας κόσμου και όραμά μας είναι η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και ανασυγκρότηση της Κυπριακής Υπαίθρου.




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία