Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών


Νέα & Εκδηλώσεις


Συνέντευξη Επιτρόπου του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών ΚΟΑΠ κ. Κ. Πετρίδη - 30/09/2004


Ερώτηση 1: Κύριε Πετρίδη, είστε ο πρώτος Επίτροπος του ΟΑΠ. Πώς νιώθετε για την ευθύνη σας αυτή;

Απάντηση: Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έχει εμπιστευθεί και μου ανάθεσε ένα τόσο σημαντικό ρόλο. Αλλά, ταυτόχρονα αισθάνομαι την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται ένας τόσο σημαντικός ρόλος.

Είναι γνωστόν ότι η ΕΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρή στα θέματα των χρηματοδοτήσεων και ότι η εκταμίευση έστω και μερικών Ευρώ από τους Προϋπολογισμούς της ΕΕ προϋποθέτει εξειδικευμένους και πολύπλοκους μηχανισμούς που να διασφαλίζουν ότι η διαχείριση των κονδυλίων γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η ΕΕ. Ως Επίτροπος έχω αναλάβει την δημιουργία αυτών των μηχανισμών, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει από την 1 Μαίου 2004, ώστε να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε όλα τα κονδύλια που δικαιούται η Κύπρος.

Για αυτούς τους λόγους τόσο εγώ προσωπικά όσο και μια μικρή αλλά επίλεκτη ομάδα συνεργατών μου στον ΟΑΠ έχουμε όλοι δεσμευθεί και εργαζόμαστε ασταμάτητα για να πετύχουμε αυτό το δύσκολο έργο. Πρόκειται για ηράκλειο άθλο, αλλά έχουμε όλοι δεσμευθεί. Και μπορώ να πω ότι μετά τις συναντήσεις μας στην ΕΕ έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι η πρόοδος που σημειώνει η Κύπρος είναι εντυπωσιακή. Αυτά τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες μας ενδυναμώνουν και μας βοηθούν να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς και τις προσπάθειες μας.


Ερώτηση 2: Ποιοι λόγοι επιβάλλουν τη δημιουργία του ΟΑΠ από κάθε χώρα μέλος της ΕΕ;

Απάντηση:

Α. Οι Απαιτήσεις της ΕΕ για τη Διαχείριση των Χρηματοδοτήσεων

Οι πληρωμές στα πλαίσια της ΚΓΠ δεν εκτελούνται άμεσα από την ΕΕ. Για να μπορέσει μια χώρα μέλος να εκταμιεύσει και επωφεληθεί από τα κονδύλια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής θα πρέπει να πληροί μια σειρά από αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ότι τα σωστά ποσά καταλήγουν στους σωστούς δικαιούχους.

Γ’ αυτούς τους λόγους η Κοινοτική νομοθεσία απαιτεί από τις χώρες μέλη να δημιουργήσουν ειδικούς φορείς ή οργανισμούς αγροτικών πληρωμών για την μεταφορά και πληρωμή των Κοινοτικών κονδυλίων στους γεωργούς, αγρότες, μεταποιητές και εμπορευόμενους γεωργικών προϊόντων. Οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να λειτουργούν με βάση μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με την Κοινοτική νομοθεσία και η αποτελεσματική διαχείριση των Κοινοτικών πόρων.


Β. Σημασία των Συστημάτων Διαχείρισης Πληρωμών

Για διαφορετικούς λόγους τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες μέλη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας των οργανισμών αγροτικών πληρωμών. Για την ΕΕ προτεραιότητα αποτελεί η σωστή διαχείριση των προϋπολογισμών και η ίση μεταχείριση των δικαιούχων σε όλες τις χώρες μέλη, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία. Στα πλαίσια της κοινής αγοράς ή της ενιαίας αγοράς δεν επιτρέπεται η διακριτική μεταχείριση και οι οποιεσδήποτε πληρωμές καταβάλλονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους δικαιούχους. Για τις χώρες μέλη προτεραιότητα αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική εκταμίευση μέσα στα πολύ περιορισμένα χρονικά διαστήματα που προβλέπονται από τους σχετικούς Κανονισμούς, όχι όμως η υπερ-εκταμίευση αφού την ευθύνη πληρωμών φέρει τελικά η ίδια η χώρα.


Ερώτηση 3: Ποια η κύρια αποστολή του ΟΑΠ;


Απάντηση: Στα πλαίσια της προετοιμασίας της Κύπρου για την ένταξή της στη ΕΕ, ψηφίστηκε στις 27 Ιουνίου 2003 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Νόμος 64(Ι)/2003 με τίτλο «Ο Περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών καθώς και άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμος». Ο εν λόγο Νόμος αποτελεί το πρώτο βήμα που έθεσε θεσμικά τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ειδικού Οργανισμού για την διαχείριση των γεωργικών κονδυλίων, που ονομάστηκε «Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών». Κύριο καθήκον και αποστολή του ΟΑΠ αποτελούν:

  • Η διαχείριση των κονδυλίων που δικαιούται η Κύπρος σαν Κράτος Μέλος της ΕΕ.
  • Η εφαρμογή της ΚΓΠ μέσω των πληρωμών.
  • Ο ΟΑΠ δέχεται αιτήσεις από δικαιούχους τις οποίες θα επεξεργάζεται θα ελέγχει και θα προχωρεί στην συνέχεια σε πληρωμές των δικαιούχων.
  • Ο ΟΑΠ θα μεριμνά για την εκταμίευση των ανάλογων κονδυλίων από ένα ειδικό ταμείο της ΕΕ που είναι γνωστό με το όνομα Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων-ΕΓΤΠΕ.
  • Επιπρόσθετα, στην αρμοδιότητα του ΟΑΠ ανήκει η διαχείριση όλων των άλλων ενισχύσεων που θα καταβάλλονται από εθνικούς πόρους για στήριξη της γεωργίας και της υπαίθρου.


Ερώτηση 4: Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά του ΟΑΠ;

Απάντηση:

Ο ΟΑΠ αποτελεί ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο που δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε Υπουργείο ή Τμήμα της Κυβέρνησης.
  • Συστάθηκε και λειτουργεί ως αυτόνομος δημόσιος οργανισμός με βάση δική του νομοθεσία που του παρέχει σημαντική ευελιξία.
  • Διαθέτει δομή που του επιτρέπει να εργάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά ανταποκρινόμενος στις αυστηρές προδιαγραφές και στα στενά χρονικά πλαίσια που θέτει η Κοινότητα.
  • Λειτουργεί με βάση τα πλέον σύγχρονα πρότυπα οργάνωσης και διεύθυνσης.
  • Εφαρμόζει σύγχρονες και εξειδικευμένες μεθόδους εργασίας.
  • Στηρίζεται σημαντικά στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στην μηχανογράφηση δεδομένων και συστημάτων.




Ερώτηση 5: Πότε λειτούργησε ο ΟΑΠ;

Απάντηση: Ο νόμος με βάση τον οποίον ιδρύθηκε ο ΟΑΠ δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για την έναρξη των πληρωμών. Ο ΟΑΠ άρχισε τη λειτουργία του αφού πρώτα έχει διαπιστευτεί (εγκριθεί) από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τον οποίο ο νόμος ορίζει ως Αρμόδια Αρχή για σκοπούς Διαπίστευσης.

Η Αρμόδια Αρχή βεβαιώθηκε ότι ο ΟΑΠ ιδρύθηκε, στελεχώθηκε και λειτουργεί με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ. Τα κριτήρια αυτά αναφέρονται ειδικότερα στην τήρηση ελεγκτικών και λογιστικών προτύπων και στην υιοθέτηση αυστηρών συστημάτων και διαδικασιών που διασφαλίζουν την νομιμότητα, την κανονικότητα, την ακρίβεια, την σαφήνεια και τη διαφάνεια των πληρωμών.

Πιο απλά, η πράξη διαπίστευσης εκδόθηκε εφόσον ο ΟΑΠ διαθέτει συστήματα πληρωμών που εγγυούνται ότι τα ποσά που πληρώνονται είναι σωστά και ότι αυτά πληρώνονται μόνο στους δικαιούχους κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που η ΕΕ καθορίζει.
  • Στόχος μας ήταν η διαπίστευση του ΟΑΠ στις 27 Φεβρουαρίου 2004, που έγινε με επιτυχία.
  • Την 1 Μαΐου 2004 ο ΟΑΠ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.
  • Οι πρώτες πληρωμές του ΟΑΠ αφορούν διάφορα παρεμβατικά μέτρα για στήριξη των αγορών και άρχισαν την 1 Μαίου 2004.
  • Ακολουθούν οι πληρωμές για τις εκταρικές επιδοτήσεις και τα ζώα καθώς και οι ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη.
  • Εν τω μεταξύ είμαστε έτοιμοι και ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για τα σχέδια και μέτρα που θα λειτουργήσουν καθώς και για τις ημερομηνίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων.



Ερώτηση 6: Που επικεντρώνονται σήμερα οι προσπάθειες σας;

Απάντηση:
  • Κεντρικά και Επαρχιακά Γραφεία.
  • Προσωπικό
  • Ανάδοχοι Οργανισμοί.
  • Εγχειρίδια Αιτητών και εφαρμογής σχεδίων.
  • Μηχανογράφηση – Σχέδιο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου)
– Λογισμικό Λογιστηρίου
  • Προϋπολογισμός 2004
  • Μεταφορά ΟΣΔΕ



Ερώτηση 7: Πως οργανώθηκε ο ΟΑΠ για να ανταποκριθεί στο έργο του;

Απάντηση: Για να μπορέσει μια πληρωμή να καταβληθεί σε δικαιούχο η σχετική αίτηση θα πρέπει να περάσει διαδοχικά μέσα από τρία ανεξάρτητα στάδια επεξεργασίας και ελέγχου.
  • Στο πρώτο στάδιο, υποβάλλεται η αίτηση η οποία αφού ελεγχθεί σχολαστικά, είτε μέσω στοιχείων που διαθέτει ο ΟΑΠ είτε με επιτόπιους ελέγχους εξασφαλίζει την Έγκριση της Πληρωμής.
  • Στο δεύτερο στάδιο, ελέγχεται ότι έχουν ακολουθηθεί πλήρως όλες οι διαδικασίες και εκδίδεται εντολή προς την τράπεζα (του δικαιούχου) για την Εκτέλεση της Πληρωμής.
  • Στο τρίτο στάδιο, όλες οι πληρωμές αποτυπώνονται σε συγκεντρωτικές καταστάσεις του ΟΑΠ για σκοπούς Τήρησης και Εκκαθάρισης Λογαριασμών και υποβάλλονται στις Βρυξέλλες για εξασφάλιση και μεταφορά των κονδυλίων στην Κύπρο.

Ο ΟΑΠ διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία η οποία διεξάγει τους επιτόπιους ελέγχους για επιβεβαίωση των στοιχείων με βάση τα οποία γίνονται οι πληρωμές. Χωρίς την επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων οι δηλώσεις δεν μπορούν να εγκριθούν για πληρωμή.

Ειδική μονάδα του ΟΑΠ (γνωστή ως Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου-ΟΣΔΕ) χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία, που περιλαμβάνει ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για σκοπούς ελέγχου των εκτάσεων, των τεμαχίων, του αριθμού δέντρων και άλλων στοιχείων που αναφέρουν οι δικαιούχοι στις δηλώσεις τους.

Στη συνέχεια ειδική Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου διεξάγει κατασταλτικούς ελέγχους στις πληρωμές για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίας.

Τέλος, ειδική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διεξάγει τους δικούς της ανεξάρτητους ελέγχους για τη διαπίστωση περιπτώσεων απάτης ή καταδολίευσης των Κοινοτικών Χρηματοδοτήσεων.


Ερώτηση 8: Ποιοι είναι οι ανάδοχοι Οργανισμοί και ποιος ο ρόλος τους;

Απάντηση: Παραδοσιακά, η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αγροτικών πληρωμών στην Κύπρο κατανέμεται σε διάφορα Υπουργεία. Λόγω της μεγάλης διασποράς των διοικητικών και τεχνικών εμπειριών, έχω αποφασίσει, με βάση τις εξουσίες που μου παρέχει ο βασικός νόμος 64(Ι)/2003 να εξουσιοδοτήσω την έγκριση ορισμένων πληρωμών σε αναδόχους κρατικούς και ημι-κρατικούς οργανισμούς. Ήδη υπογράφηκαν 6 συνολικά συμφωνίες με τους ακόλουθους οργανισμούς:
  • Τμήμα Γεωργίας
  • Τμήμα Δασών
  • Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού
  • Τμήμα Τελωνείων
  • Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας
  • Συμβούλιο Αμπελουργικών Προϊόντων
  • Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου


Με βάση τις συμφωνίες αναδοχής, οι αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στους ανάδοχους οργανισμούς εκτελούνται υπό την εποπτεία του ΟΑΠ ο οποίος εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη για τις πληρωμές. Γι’ αυτό ο ΟΑΠ ελέγχει πάνω σε συνεχή βάση τις δραστηριότητες των αναδόχων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ανάδοχους αφορά μόνο την έγκριση των πληρωμών μόνο για ορισμένα σχέδια και προγράμματα. Για όλα τα άλλα μέτρα καθώς και όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την εκτέλεση των πληρωμών και την τήρηση των λογαριασμών οι ευθύνες παραμένουν στον ΟΑΠ.


Ερώτηση 9: Ποιος ο Προϋπολογισμός του ΟΑΠ και ποια κονδύλια θα διαχειρίζεται;

Απάντηση: Ο ΟΑΠ διαθέτει προϋπολογισμό ο οποίος καλύπτει την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου. Ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από τον Επίτροπο και εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο προτού υποβληθεί στη Βουλή για τελική έγκριση. Για τη διεκπεραίωση των πληρωμών ο ΟΑΠ λειτουργεί δυο Ταμεία, το Ταμείο Λειτουργίας και το Ταμείο Πληρωμών.

Α. Το Ταμείο Λειτουργίας καλύπτει τις συνηθισμένες λειτουργικές δαπάνες του ΟΑΠ και η χρηματοδότησή του προέρχεται κυρίως από κρατική χορηγία.

Β. Οι πληρωμές σε δικαιούχους καταβάλλονται από το Ταμείο Πληρωμών το οποίο καλύπτει τις εκταρικές ενισχύσεις, τα διάφορα παρεμβατικά μέτρα, τις χρηματοδοτήσεις για την Αγροτική Ανάπτυξη και όλες τις εθνικές συμπληρωματικές ενισχύσεις και πληρωμές. Η χρηματοδότηση του Ταμείου Πληρωμών γίνεται από κονδύλια της ΕΕ και από κρατικές χορηγίες.


ΠΛΗΡΩΜΕΣ
( σε εκατ. Ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ 169.9 171.4 170.6

Στον πιο πάνω πίνακα φαίνονται τα ποσά που θα διοχετευθούν μέσω του ΟΑΠ τα επόμενα τρία χρόνια. Ειδικότερα, η ΕΕ θα καταβάλει το πρώτο χρόνο της ένταξης 25% των εκταρικών επιδοτήσεων και θα αυξάνει κατά 5% τα επόμενα τρία χρόνια και κατά 10% τα επόμενα έξι χρόνια ενώ θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό που θα συνεισφέρει η Κύπρος. Η Κύπρος θα παραχωρήσει συμπληρωματικές εθνικές ενισχύσεις μέχρι ποσοστού 100% των προβλεπόμενων ενισχύσεων της ΚΓΠ για τον πρώτο χρόνο της ένταξης, ενώ τα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό θα μειώνεται σταδιακά. Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα δικαιούται να καταβάλλει κρατικές ενισχύσεις ώστε κατά τον πρώτο χρόνο να διατηρηθεί το επίπεδο στήριξης της γεωργίας, ενώ στα επόμενα χρόνια αυτό το ποσό θα μειωθεί σταδιακά. Τέλος, μέσω του ΟΑΠ θα διοχετευθούν τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη που θα εξασφαλιστούν από την ΕΕ και τους κρατικούς προϋπολογισμούς.


Ερώτηση 10: Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για την διασφάλιση των πληρωμών;

Απάντηση: Μια σειρά από πρόνοιες στον νόμο του ΟΑΠ αποβλέπουν να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές που καταβάλλονται από τον ΟΑΠ υπολογίζονται, εγκρίνονται, ελέγχονται κανονικά και τηρούνται λογιστικά σύμφωνα με τους όρους και προϋπόθεσης που θέτει η ΕΕ. Ειδικότερα:
  • εφαρμόζονται γραπτές διαδικασίες,
  • κάθε λειτουργία ανατίθεται σε διαφορετικό μέλος του προσωπικού,
  • κάθε Λειτουργός επιβλέπεται από ανώτερο μέλος του προσωπικού,
  • διενεργούνται διαδοχικοί έλεγχοι,
  • φυλάσσονται τα στοιχεία των πληρωμών για σκοπούς μελλοντικών ελέγχων από την ΕΕ,
  • τηρούνται συστήματα ασφάλειας σε ότι αφορά την πρόσβαση, επεξεργασία και φύλαξη των στοιχείων και πληροφοριών,
  • εφαρμόζονται διεθνώς αναγνωρισμένες λογιστικές και ελεγκτικές διαδικασίες κλπ.


Ερώτηση 11: Ποιες εξουσίες παρέχει ο Νόμος στους Λειτουργούς του ΟΑΠ;

Απάντηση: Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι Λειτουργοί του ΟΑΠ έχουν εκτεταμένες εξουσίες για τον έλεγχο των στοιχείων με βάση τα οποία γίνονται οι πληρωμές. Μεταξύ άλλων διενεργούν επιτόπιους ελέγχους για καταμέτρηση των εκτάσεων και επιβεβαίωση του αριθμού των ζώων που δηλώνουν οι παραγωγοί, ελέγχουν τις γεωργικές πρακτικές, ελέγχουν τις ποσοστώσεις σε ορισμένα προϊόντα, εισέρχονται σε υποστατικά, έχουν πρόσβαση σε λογιστικά βιβλία και επαγγελματικά έγγραφα, κλπ.

Ο νόμος του ΟΑΠ προβλέπει αυστηρές ποινές σε περίπτωση καταδολίευσης που αφορά πληρωμές. Όποιος παρεμποδίζει τα καθήκοντα Λειτουργών του ΟΑΠ ή υποβάλλει ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις ή άλλες πληροφορίες που αφορούν πληρωμές διαπράττει ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση ή/και £5000 πρόστιμο. Οι πρόνοιες που αφορούν τις ποινές ελέγχονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα από πλευράς ΕΕ.

Ερώτηση 12: Τι υποδομή έχει δημιουργήσει ο ΟΑΠ ώστε να εξυπηρετείται ο αγροτικός κόσμος;

Απάντηση: Η εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσμου αποτελεί βασικό στόχο και επιδίωξη του ΟΑΠ. Από τα πρώτα μόλις βήματα των σχεδιασμών μας στοχεύσαμε σε διαδικασίες και πρακτικές που θα διευκολύνουν όσους δικαιούχους αποτείνονται στον ΟΑΠ. Ειδικότερα:
  • Θα εφαρμοστεί το Απλοποιημένο Σύστημα Άμεσων Πληρωμών
  • Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ένα ενιαίο έντυπο δήλωσης για όλες τις εκτάσεις και ζώα που διαθέτουν
  • Μετά τον πρώτο χρόνο, οι αιτήσεις θα αποστέλλονται στη διεύθυνση του δικαιούχου, με όλα τα στοιχεία προ-εκτυπωμένα
  • Σε όλες τις Επαρχίες ο ΟΑΠ διαθέτει Γραφεία για την παραλαβή των αιτήσεων
  • Σε ορεινές περιοχές θα λειτουργούν εποχιακά γραφεία του ΟΑΠ
  • Θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικοί τρόποι διαβίβασης και εκτέλεσης εντολών πληρωμής απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων


Ερώτηση 13: Πώς ενημερώνεται ο αγρότης για τα μέτρα στήριξης στα οποία μπορεί να συμμετάσχει;

Απάντηση:

Ο ΟΑΠ προωθεί ειδική εκστρατεία για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.
Παράλληλες δραστηριότητες ενημέρωσης προωθούνται από όλους τους αναδόχους.
  • Ετοιμάστηκαν και διανέμονται στους ενδιαφερόμενους ειδικά εγχειρίδια αιτητών για κάθε μέτρο ξεχωριστά.
  • Γίνονται συνεχείς ανακοινώσεις από τα ΜΜΕ για καθοδήγηση των δικαιούχων, ειδικά σε ότι αφορά τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων.
  • Λειτουργεί η ιστοσελίδα του ΟΑΠ στην οποία αναρτούνται χρήσιμες πληροφορίες για τους αιτητές.
  • Κεντρική υπηρεσία του ΟΑΠ βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να παρέχει πληροφορίες τηλεφωνικά. Ήδη λαμβάνεται πρόνοια στο λογισμικό του ΟΑΠ το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το στάδιο επεξεργασίας των ατομικών αιτήσεων.
  • Λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός. (Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας)
  • 7777 1999 Παγκύπριος αριθμός εξυπηρέτησης του κοινού από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 7:30 – 14:30.


Ερώτηση 14: Καταληκτικά τι θα θέλατε να τονίσετε;

Απάντηση:

Ξεκινήσαμε τη σύσταση του ΟΑΠ με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία σημειώθηκε με έντονες παρατηρήσεις από πλευράς ΕΕ.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατορθώσαμε να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα και σήμερα η ΕΕ σχολιάζει θετικά την πρόοδο που σημειώνεται.
Θα ήθελα τελειώνοντας να εκφράσω θερμές ευχαριστίες:
  • Στην Κυβέρνηση και στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη και στήριξη των προσπαθειών σύστασης του ΟΑΠ
  • Στα εμπλεκόμενα Υπουργεία καθώς και σε όλους τους αναδόχους οργανισμούς για την βοήθεια και συνεργασία τους.
  • Και, τέλος, σε όλους όσοι εργάζονται και συνεισφέρουν στην όλη προσπάθεια.
  • Σαν τελικό μήνυμα θα ηθελα να διαβεβαιώσω τον αγροτικό μας κόσμο ότι η μεγάλη αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι ο ΟΑΠ θα εργαστεί με κύριο γνώμονα και μέλημα την εξυπηρέτηση του αγρότη και κάθε άλλου δικαιούχου.




Κώστας Πετρίδης
Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών




EΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΤΑΡΙΚΩΝ

Ηλεκτρονική Αίτηση

Monitoring

Εφαρμογές Capo Geotag Applications

Ημερολόγιο Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023 - 2027

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020

Envision

Dione

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Leader - ΟΤΔ

Διαπιστευμένοι Φορείς

Διαδικτυακή Υπηρεσία